Создание горизонтального CSS меню без изображения
КЗ "Красноріченський ліцей"П`ятниця, 03.05.2024, 13:47

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Захист дітей

Меню сайту

Категорії розділу
Новини шкільного округу [98]
Новини школи [801]

Блог вчителя

Тести до ЗНО

Математика дистанційно

Дистанційне навчання

Дистанційне навчання

Дистанційне навчання

Дистанційне навчання

Блог вчителя історії

Соціально-психологічна служба

Дистанційне навчання

Головна » 2017 » Березень » 16 » Самоврядування в дії
10:48
Самоврядування в дії

«Демократія пропонує правити кожному з нас, інакше кажучи, всі ми маємо владу втручатися в суспільні справи» — твердив іспанський філософ і публіцист XVIІІ ст. Х. Ортега-і-Гассет

Сучасні тенденції розвитку українського суспільства висунули на передній план педагогічного, та й всього громадського життя, проблему громадянськості і як якості суспільства, і як якості особистості.

Для того, щоб брати активну участь в житті держави , потрібні не тільки свідоме ставлення до своїх обов’язків громадянина, активна громадянська позиція, але й спеціальні громадянські права, уміння й навички. Громадяни повинні розуміти, чого саме потребує подальший розвиток держави, ким і як керується держава і суспільство, як багато в житті України залежить від громадян, яким чином ми можемо допомогти Батьківщині, а значить самим собі і своїм близьким, щоб жити краще.

Оволодіти такими навичками допомагає громадянська освіта та виховання. Жити в громаді – означає бути її активним членом. Поняття «громада» розглядаємо в площині місцевого рівня, яка включає конкретне середовище проживання – наше селище Красноріченське.

Школа в громаді – це соціокультурний, громадсько-політичним центр, це своєрідний оберіг, добрий дім і теплий вогник для дітей і дорослих. Всебічна, цілковита реалізація навчальних та виховних завдань, які ставить перед школою держава, неможлива без тісної співпраці школи з органами влади, широкою громадськістю, культурою, бізнесом, сім’єю. Успішним прикладом ефективної взаємодії школи та соціального середовища є така діяльність : проведення спільних загальноселищних заходів, волонтерських, екологічних акцій, партнерство з ветеранською радою. Учнівське самоврядування Красноріченської ЗОШ — шкільний парламент та дитячо-юнацька організація «Співдружність» є уособленням демократичної атмосфери у школі, формою самодіяльної організації дитячого життя у ній, важливим чинником самовиховання особистості. Органи самоврядування планують громадські справи, розподіляють доручення між учнями, перевіряютьїх виконання, координують та об'єднують роботу первинних осередків-класів.

Життєва енергія вчителів і учнів нашої школи викликає захоплення й повагу. Діти – учасники життя, а не сторонні спостерігачі. Вони радіють тому, що беруть участь у позашкільних заходах, виявляють винахідливість у праці. Вони наповнені вірою в життя. Державно-громадська модель управління, що складається з сумісної діяльності педколективу, батьків учнів та учнівського самоврядування на теперішній час дуже актуальна. Вона забезпечує ефективну взаємодію школи та соціального середовища. Нещодавно ми підписали угоду про співпрацю у реалізації проекту «Самоврядування дітей, молоді, педагогів та батьківської громадськості». Угоду підписали селищний голова Жувако Віталій Миколайович, директор Красноріченської ЗОШ Чекмарьова Лариса Володимирівна, голова батьківського комітету Бондар Олексій Олексійович та голова шкільного парламенту Топчій Дар'я. Цей важливий документ передбачає взаємне представництво на всіх рівнях при реалізації управлінських, організаційних, контрольних заходів, що стосуються життєдіяльності школи та громади.

15 березня представники органів самоврядування школи — голова парламенту Топчій Дар'я та голова дитячо-юнацької організації «Співдружність» Ладика Оксана стали учасниками XVII сесії селищної ради. Слово «самоврядування» легко розуміють учні в межах шкільної країни, адже воно походить від слів «урядувати, керувати самому». Побувавши на цьому зібранні наші лідери побачили і переконались, що місцеве самоврядування є основою демократичного ладу в нашій державі. Адміністрація школи звернулася з пропозицією про передачу частини спортивного стадіону в оперативне управління школі. В рамках проекту планується облаштувати спортивний майданчик та поруч посадити фруктовий сад. З такою ініціативою до школярів звернувся Віталій Миколайович. А активісти органів самоврядування підтримали і оголосили акцію «Посади дерево і збережи його» серед учнів та жителів нашого селища (з 03.04-21.04.2017 р.).

Отже, можна зробити висновок, що місцеве самоврядування є формою залучення громадян до участі в управлінні на рівні селища і така державно-громадська модель управління в умовах сьогодення, що складається з сумісної діяльності педагогічного колективу, батьків учнів та учнівського самоврядування сприяє реалізації основних засад демократії на місцевому рівні. Сучасні тенденції розвитку українського суспільства висунули на передній план педагогічного, та й всього громадського життя проблему громадянськості і як якості суспільства, і як якості особистості .

Категорія: Новини школи | Переглядів: 447 | Додав: Qri | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Наше опитування
З якою метою ви відвідуєте наш сайт?
Всього відповідей: 123

Форма входу

Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Новини osvita.ua

Час життя сайту


Наша адреса: 92913,КЗ "Красноріченський ліцей",кв.Верстатобудівників,5 смт.Красноріченське Кремінського р-ну Луганської обл © 2024
Сайт створено вчителем математики Прошельцовою О.А
Створити безкоштовний сайт на uCoz