Создание горизонтального CSS меню без изображения
КЗ "Красноріченський ліцей"Середа, 15.05.2024, 13:35

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Захист дітей

Меню сайту

Категорії розділу
Новини шкільного округу [98]
Новини школи [801]

Блог вчителя

Тести до ЗНО

Математика дистанційно

Дистанційне навчання

Дистанційне навчання

Дистанційне навчання

Дистанційне навчання

Блог вчителя історії

Соціально-психологічна служба

Дистанційне навчання

Головна » 2018 » Травень » 21 » Красноріченські юні дослідники стривожені
16:28
Красноріченські юні дослідники стривожені

Забруднена вода губить більше людей, ніж війни і всі інші форми насильства разом узяті. Про це йшлося в доповіді ООН, опублікованій з нагоди Всесвітнього дня води, що відзначається щороку 22 березня ось уже двадцять чотири роки поспіль.

Вода вважається питною, якщо бактеріологічні, органолептичні і показники  токсичних  хімічних  речовин  знаходяться  у межах норми питного водоспоживання. Екологічна криза, яка пов’язана з якістю питної води, показала, що на планеті практично не залишилось чистої  прісної  води.  Майже  всі  поверхневі  і  підземні джерела  водопостачання  забруднені  внаслідок  дії природних  і  антропогенних  чинників. Мільйони людей потерпають від хвороб, що викликані неякісною питною водою.

На даний час прісні підземні питні води є основним постачальником питних вод і колись безмежні запаси підземних вод також виявились обмеженими.  Достатня  кількість  якісної  води – єдиний спосіб  забезпечити  доступ  елементів (гормонів,  хімічних  і  поживних  речовин)  до  органів  людини.

Не залишились байдужими до цієї проблеми вихованці секції МАН «Основи наукових досліджень з хімії» – учні Красноріченської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Для дослідження використали матеріали надані фірмою ТОВ «ХЕМА» – індикаторні тест-полоски для напівкількісного аналізу води «Акваскрін – 5», що призначені для швидкого візуального визначення загальної твердості, рН, нітритів, нітратів та хлору.

Ми дослідили 20 проб питної води з 11 вулиць Красноріченського… Найбільшою проблемою нашої води виявились нітрати і нітрити, вміст яких в більшості проб перевищує норму. В одному із зразків водневий показник нижче норми. Хлор у нашій воді відсутній. Твердість води, за винятком зразка з вул. Пушкіна, теж в межах норми. Свої  дослідження  учні продемонстрували в день науки 18 травня для широкого загалу односельців.

Які ж результати?

Переглянути результати досліджень

Перевищена кількість нітратів та нітритів свідчить про забруднення води органічними відходами та наявність у ній підвищеної кількості мікроорганізмів. Від нітратного забруднення страждають грунтові води по всій Україні.  Одним з факторів, який перетворює з «живу воду» на «мертву», є нітрати. Нітратна загроза поряд з нами! Перевищення їх вмісту в складі води призводить до важких захворювань, зокрема до водно-нітратної метгемоглобінемії, яка може стати причиною смерті. Особливо гостро ця проблема відчувається в українських селах. Нітрати – це солі азотної кислоти, які і раніше надходили в організм людини і тварин, адже їх вміст у ґрунті є елементом мінерального живлення рослин. Сьогодні вони потрапляють у воду через надмірне споживання і неправильного зберігання мінеральних та органічних добрив у сільському господарстві, через роботу великих промислових об’єктів, де використовують нітратні сполуки солей азотної кислоти, через недостатньо очищених стічних вод, через недотримання санітарно гігієнічних норм при облаштуванні колодязів (адже відходи життєдіяльності тварин і людини містять значну кількість нітратів). Нітрати швидко всмоктуються в шлунково-кишковий тракт, потрапляють в кров і розносяться по всьому організму. Коли дози перевищують допустимі норми, виникає гостре отруєння нітратами.

Безпечної для людини дозою нітратів є 150-200 мг на добу, гранично допустимою – 500 мг, токсичною – понад 600 мг. Для дітей ці норми значно нижчі. Вчені довели: при постійному вживанні води з перевищеним вмістом нітратів виникають такі захворювання, як рак шлунка, збільшення щитовидної залози, порушення функцій нервової та серцево-судинної систем. Крім того, сполуки азоту і нітратні йони належать до мутагенних речовин, які призводять до генетичних порушень. В організм людини нітрати найчастіше потрапляють з їжею і водою: з водою і овочами надходить 75-90% від загальної кількості нітратів.

Фахівці стверджують: є чимало способів вирішення проблем доступу до якісної питної води в селах. Можна побудувати водопровід і встановити систему локальної очистки води, почистити колодязі і обладнати нову свердловину, можна провести знезараження води за допомогою ропи або прокласти нову гілку водогону.

 Ми вважаємо, що єдиним шляхом поліпшення ситуації з питною водою є системне й фінансово забезпечене запровадження ряду заходів – активного інформування та підвищення рівня обізнаності власників індивідуальних колодязів та свердловин щодо ризиків, пов’язаних із забрудненням питної води, забезпечення санітарно-епідеміологічних служб засобами проведення експрес-аналізу і впровадження обов’язкового здійснення аналізу питної води на вміст нітратів для вагітних жінок і дитячих установ в населених пунктах з децентралізованим водопостачанням. Коли замислюєшся над масштабами проблеми забруднення питної води, вона здається занадто заплутаною і складною. В нашому Красноріченську має бути забезпечене централізоване водопостачання всього населення і якість води повинна відповідати вимогам Державної Нормативної Документації!

Дегтяренко Є.Г.- керівник секції МАН «Основи наукових досліджень з хімії»

Категорія: Новини школи | Переглядів: 313 | Додав: Qri | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Наше опитування
З якою метою ви відвідуєте наш сайт?
Всього відповідей: 123

Форма входу

Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Новини osvita.ua

Час життя сайту


Наша адреса: 92913,КЗ "Красноріченський ліцей",кв.Верстатобудівників,5 смт.Красноріченське Кремінського р-ну Луганської обл © 2024
Сайт створено вчителем математики Прошельцовою О.А
Створити безкоштовний сайт на uCoz